Deze drie Nederlandse innovators zetten zich in voor duurzame mobiliteit met slimme uitvindingen

De ANWB portretteert drie Nederlandse innovators die zich in zetten voor duurzame mobiliteit in de Kampioen.

Ronald Haverman
Bedacht de OV-fiets, tegenwoordig werkzaam bij Mobike.
‘Hoe kunnen we het reizen van deur tot deur verbeteren, vroeg ik me af in 2001. Mensen namen vaak de auto omdat je daarmee van deur tot deur kan. Maar ik zag een oneindige stroom auto’s in de binnenstad rijden, op zoek naar een parkeerplaats. Ik woonde in Den Haag en baalde van de vervuiling door uitlaatgassen. Wat nu als er op ieder station een deelfiets voor je klaarstaat? Dan wordt de reis per trein én fiets een aantrekkelijk alternatief. Nederlanders fietsten al veel, maar eigenlijk altijd in de buurt van huis. Door de OV-fiets kan dat nu overal.

Ik vind het prachtig om te zien dat zoveel mensen van ‘mijn’ OV-fiets genieten, in 2017 werden er 3,2 miljoen ritten gemaakt. Dat is slim,
gezond en duurzaam. Bovendien lost het ook maatschappelijke problemen op: een oude fiets stallen bij het station in de stad waar je werkt of studeert, is niet meer nodig. Dat scheelt de maatschappij veel ruimte en geld voor het bouwen van fietsenstallingen. Sinds kort is er een nieuwe trend: deelfietsen, zoals van Mobike, die je overal in de stad kunt pakken en ook weer achterlaten. Autobezit zal afnemen, het enige wat je nodig hebt, is je smartphone. Afhankelijk van wat je wilt ‘app’ je een fiets of auto.’

Pdf van artikel in Kampioen met de drie innovatoren: Ronald Haverman (OV-fiets),  Lex  Hoefsloot (Lightyear)  en Robbin Berg (WeDriveSolar).