De ‘dockless’ deelfietsen: een studie naar de impact

De combinatie slimme fietssloten, gps en moderne smartphones heeft een nieuw type bike sharing mogelijk gemaakt, in de literatuur bekend als de vierde-generatiedeelfiets. Een belangrijk voordeel van dit model is dat het dockless is: je reis hoeft niet meer bij een speciale stalling of verhuurder te beginnen of eindigen. In Delft draait al ruim een jaar een pilot met dit model. Hoe bevalt het?

Dockless deelfietsen zijn voorzien van gps en een slim slot. Dat betekent dat je met de smartphone-app van de deelfiets-exploitant kan opzoeken of er bij jou in de buurt een fiets beschikbaar is. Die kan je reserveren en daarna gebruiken: het slot open je met je app, met behulp van een QR-code op het slot. Ben je uitgefietst, dan laat je de fiets achter waar je maar wil, mits die locatie binnen de ‘servicezone’ van de serviceprovider valt. Gebruiksvriendelijkheid troef!

Lees  het hele artikel van Ir. Sven Boor, Ir. Ronald Haverman, Dr. ir. Niels van Oort en Prof.dr.ir. Serge Hoogendoorn