[:nl]Nederlands LoRa draadloos netwerk breidt razendsnel uit[:]

[:nl]Nederlands initiatief voor een gratis draadloos netwerk voor kleine apparaten en sensoren krijgt nu al op elk continent navolging.

The Things Network, een gratis draadloos netwerk voor hele steden, krijgt 5 weken na de start in Amsterdam internationaal veel aandacht. In zeven steden wereldwijd zijn nu initiatieven gestart om ook zo’n netwerk voor het ‘internet of things’ tot stand te brengen. Het gaat om Boston (VS), Sao Paulo (BraziliĆ«), Buenos Aires (ArgentiniĆ«), Kaapstad (Zuid-Afrika), Kochi (India), Sydney (AustraliĆ«) en Manchester (Engeland). Ook netwerken in Eindhoven en Antwerpen zijn in de maak.

The Things Network gebruikt de relatief nieuwe LoRaWAN-technologie om met een klein aantal zenders een netwerk in hele steden aan te bieden. De verbinding is gratis te gebruiken door kleine, energiezuinige apparaten die weinig data nodig hebben, zoals sensoren. LoRa kan een goedkoop alternatief zijn voor wifi en bluetooth. Als de netwerken in de zeven steden van de grond komen kunnen in totaal potentieel 45 miljoen mensen bereikt worden.

In de derde uitzending van Bright TV spraken we onlangs met The Things Network-initiatiefnemer Wienke Giezeman. Bekijk het item:[:]