[:nl]OV Fiets gaat de grens over[:]

[:nl]

OV Fiets gaat de grens over

De Nederlandse OV Fiets krijgt een nieuw leven als exportproduct. Komende zomer wordt de huurfiets geïntroduceerd op vijftig treinstations in het Verenigd Koninkrijk.

Volgens Rose Teunissen van Abellio bestaat een grote kans dat dezelfde beproefde fietsen als in Nederland binnenkort links zullen rijden. De verwachting is dat OV Fiets in juli formeel op Britse bodem wordt gelanceerd.

Het huurfietsenproject van Abellio vertoont grote overeenkomsten met OV Fiets in Nederland. De NS heeft aan de wieg gestaan van beide projecten. Er wordt in het Verenigd Koninkrijk gebruikgemaakt van de kennis die gedurende tien jaar is opgedaan met 140.000 abonnees in Nederland. Zij maken gezamenlijk jaarlijks ruim 1,2 miljoen fietsritten vanaf 240 huurlocaties.

‘Het is een ijzersterk concept waarmee we de Britten de komende jaren graag laten kennismaken’, zegt Teunissen. ‘We hebben nu eenmaal een reputatie qua fietsen.’

De naam van het Britse fietsenproject moet nog worden bepaald. Abellio, actief op het spoor rond Liverpool en York en ten oosten van Londen, verwacht wel enige aanloopproblemen. Teunissen: ‘In Nederland is de fiets een vervoersmiddel. In het Verenigd Koninkrijk wordt de fiets vooral gebruikt om te sporten. Het moet blijken of de Britten de fiets omarmen als onderdeel van hun reis met de trein.’

OV Fiets zegt het bijzonder te vinden dat het concept voor het eerst buiten Nederland wordt beproefd. De afgelopen jaren hebben buitenlandse vervoersbedrijven regelmatig informatie ingewonnen, maar tot navolging kwam het tot dusver nergens. ‘Nu wordt OV Fiets voor het eerst een exportproduct. We zijn blij dat we onze kennis kunnen delen’, aldus Jenny Schoenmaker van OV Fiets.

[:]