OV-fiets: Overal een fiets!

Kort voor de doorbraak van OV-fiets schreven we een boekje over hoe we OV-fiets bedoeld hebben.

Voorwoord voorzitter

Lekker op de OV-fiets naar mijn vader in Castricum, naar een vergadering in Rotterdam of een feestje in Nijmegen. Zelf gebruik ik de OV-fiets met veel plezier. Zo hebben we het ook bedoeld toen ik met m’n collega’s van ProRail de OV-fiets bedacht. ProRail stond voor de uitdaging het reizen met de trein populairder te maken. Al snel was duidelijk dat de laatste schakel van de reis vaak de zwakste is: hoe kom je snel en gemakkelijk van het station op je eindbestemming? Daar wilden we iets voor verzinnen.

“Op elk station staat een fiets voor u klaar,” luidde onze werktitel. Een optimistische stelling, maar het gaat een paar jaar later al behoorlijk de goede kant op. Destijds zijn we met onze prille ideeën vrijwel meteen naar de Fietsersbond gestapt. Samen hebben we nagedacht en rondgevraagd hoe de formule van de OV-fiets zou moeten zijn om te voldoen aan de wensen van de reizigers. Achteraf is dat cruciaal geweest voor het succes. Veel innovaties mislukken omdat er eigenlijk niemand op zit te wachten. En wat elke dag weer blijkt: op de voordelen van de OV-fiets zitten wel degelijk mensen te wachten.

Wat ik mooi vind aan de OV-fiets is dat hij snel, gemakkelijk en betaalbaar is voor de reizigers én maatschappelijke doelen dient: de OV-fiets is schoon, stil, ruimtebesparend en gezond. Hij lokt daadwerkelijk mensen uit de auto in de trein. Het is geweldig dat het individuele belang van reizigers zo goed samengaat met de collectieve belangen van de samenleving.

Reizigers beleven plezier aan de OV-fiets, vervoerders maken er trein, metro en bus aantrekkelijker mee en stallinghouders verdienen er geld aan: deze nieuwe dienst kan een gigantisch succes worden. Ik ben ervan overtuigd dat de OV-fiets uitgroeit tot een vervoermiddel dat niet meer is weg te denken uit het Nederlandse straatbeeld. Met miljoenen ritten per jaar. Ik hoop dat de Stichting OV-fiets dat doel samen met andere partijen kan bereiken. Daar zet ik me graag voor in. In dit ‘vierkante boekje’ hebben we voor u op een rijtje gezet waar de OV-fiets voor staat.

Ronald Haverman,

voorzitter Stichting OV-fiets

1 De OV-fiets formule
2 Drijfveren voor OV-fiets
3 OV-fiets in vogelvlucht
4 Hoe huurt u een OV-fiets?
5 Honderd huurlocaties
6 Rendabele exploitatie
7 Particuliere pashouders
8 Zakelijke klanten
9 Ondernemende stallingen
10 Ondersteunende overheden
Verantwoording