7 Particuliere pashouders

[:nl]Meer treinreizen

Dankzij de OV-fiets reist 36 procent van de pashouders vaker met de trein. Ook laat 12 procent de auto soms of regelmatig staan ten gunste van de trein. Dat zijn enkele uitkomsten van een representatief onderzoek van de Fietsersbond onder 4.300 pashouders van OV-fiets. Gemak, vrijheid, snelheid en de lage kosten blijken de hoofdredenen om OV-fietsen te huren. De meeste ondervraagden zijn tevreden over de OV-fiets. Zo vindt 98 procent het een goede aanvulling op het openbaar vervoer. Van de pashouders ging 72 procent vroeger wel eens met de bus, tram of metro van het station naar de eindbestemming, terwijl 46 procent soms liep (op de vraag naar het vroegere natransport waren meer antwoorden mogelijk).

Drie doelgroepen

De OV-fiets is bedoeld voor drie groepen reizigers:

  • zakelijk verkeer
  • sociaalrecreatief verkeer
  • woon-werkverkeer.

Volgens de Fietsersbond gebruikt 60 procent van de ondervraagden de OV-fiets voor sociale bestemmingen zoals bezoekjes aan familie en vrienden. Voor zakelijk verkeer (afspraken, vergaderingen, werkbezoeken) is dat 49 procent. Voor recreatief verkeer (evenementen, natuur, uitjes) 20 procent en voor woon-werkverkeer 14 procent (ook op de vraag naar het reismotief waren meer antwoorden mogelijk). Gebruikers van de OV-fiets reizen meer buiten de spitsuren dan gemiddelde treinreizigers.

Ruimere openingstijden

Uit het onderzoek van de Fietsersbond komen ook punten naar voren die beter kunnen. Veel pashouders wensen meer huurlocaties en ruimere openingstijden. Een groot aantal beoordeelt de kwaliteit van de fiets als goed. Een klein aantal dringt aan een makkelijker te verstellen zadel. De meeste pashouders zijn tussen de twintig en zestig jaar oud. Evenveel mannen als vrouwen hebben een abonnement. Pashouders huren gemiddeld één keer in de maand een OV-fiets. Gebruikers kennen de OV-fiets vooral van mond-tot-mondreclame. Bij het grote publiek is hij nog relatief onbekend. De Fietsersbond verwacht dat met gerichte marketing het aantal pashouders op z’n minst verdubbelt.

“Werknemers die fietsen zijn minder vaak ziek.”

Lees verder: 8 Zakelijke klanten