4. Hoe huurt u een OV-fiets?

Pashouder worden

Om OV-fietsen te kunnen huren, moet u eerst pashouder worden. Dat kan door u eenmalig aan te melden via de website www.OV-fiets.nl. U geeft dan aan of u OV-fietsen wilt huren met uw huidige NS-kaart (als er maar een streepjescode opstaat) of een aparte OV-fietspas. Enkele dagen later kunt u op alle huurlocaties een of twee OV-fietsen huren.

Fiets huren

Een OV-fiets huren kan binnen een minuut. In bemande stallingen vraagt u om een OV-fiets en laat u de streepjescode op uw pas scannen door een personeelslid. Die scant ook de streepjescode van een OV-fietssleuteltje. De computer weet dan welke pashouder in welke huurlocatie, op welke dag en op welk uur, welke OV-fiets huurt. U loopt met het sleuteltje naar de OV-fietsen. Die staan meestal dicht bij de ingang. U haalt de OV-fiets van het slot en loopt ermee naar buiten. En fietsen maar! U mag de OV-fiets maximaal zestig uur gebruiken. Daarna geldt een toeslag. Bij automatische OV-fietskluizen volgt u de aanwijzingen op het beeldscherm. Zo moet u uw pasnummer en uw pincode intoetsen voordat een deur opengaat met daarachter een OV-fiets.

Fiets terugbrengen

Een OV-fiets terugbrengen gaat nog sneller en gemakkelijker dan huren. In bemande stallingen zet u uw OV-fiets op slot en geeft het sleuteltje aan een medewerker. Die scant het fietssleuteltje zodat de computer weet dat u de OV-fiets heeft teruggebracht. En snel naar de trein! Bij de automatische OV-fietskluizen volgt u weer de aanwijzingen op het beeldscherm.

Fiets betalen

Betalen voor uw ritten gaat snel en gemakkelijk: achteraf per automatische incasso. Per e-mail ontvangt u eerst een overzicht van uw ritten.

Wijzigingen via internet

OV-fiets is ‘de easyJet van het openbaar vervoer’. Om de kosten laag te houden, is de organisatie klein. De vijf medewerkers handelen zoveel mogelijk zaken af via e-mail. Heeft u een adreswijziging, opmerking of klacht? Die kunt u zelf invoeren via ‘mijn OV-fiets’ op www.OV-fiets.nl.

“Uiteindelijk moeten OV-fietsen op elk station te huur zijn”

Lees verder 5. Honderd OV-fiets huurlacaties