2. Drijfveren voor OV-fiets

Groot marktpotentieel

Bijna dertig procent van de treinreizigers fietst van huis naar het station. Voor dat ‘voortransport’ pakken ze meestal hun eigen fiets. Minder dan tien procent van de treinreizigers fietst van het station naar de eindbestemming. Het aandeel van de fiets in dat ‘natransport’ ligt lager omdat veel treinreizigers daar simpelweg geen eigen fiets hebben. De OV-fiets heeft in theorie een marktpotentieel van ongeveer twintig procent van de treinreizigers. Een marktaandeel van een tot twee procent van het natransport lijkt realistisch. Het gaat dan om 2,5 tot 5 miljoen ritten per jaar.

vervoerwijze voortransport natransport
lopen

25 %

46 %

fietsen

27 %

9 %

bus/tram/metro

32 %

31 %

overig vervoer

16 %

14 %

bron: NS

Rompslomp geautomatiseerd

Treinreizigers zien vaak op tegen het laatste stukje van hun reis: van het station naar hun eindbestemming. Een wandeling duurt te lang, op de bus moet je wachten en een taxi is te duur. En dus geldt het natransport als de zwakste schakel van de keten. De OV-fiets maakt de reis van deur tot deur aantrekkelijker. Het huren, terugbrengen en betalen van een OV-fiets gaat snel en gemakkelijk. Daarmee komt de OV-fiets tegemoet aan de twee belangrijkste wensen van de moderne consument. Die heeft een hekel aan wachten en rompslomp. OV-fiets heeft alle tijdrovende handelingen van standaard fietsverhuur (contract invullen, legitimatie tonen, borg betalen, contant afrekenen) geautomatiseerd: aanmelden via internet, huren met pas, facturen per e-mail en betalen per incasso.

Gevoel van vrijheid

Naast snelheid, gemak en betaalbaarheid biedt de OV-fiets bewegingsvrijheid, want de fiets nadert het vrijheidsgevoel van de auto. Onderweg kun je zelf keuzes maken en ben je niet afhankelijk van vaste routes of starre vertrektijden. Dat is een reden waarom de fiets zo populair is bij zowel OV-reizigers als automobilisten.

rapportcijfers

auto

fiets

OV

OV-reizigers

8

8

6

automobilisten

9

8

5

bron: SCP

Melanie Schultz van Haegen, staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat: “We willen meer mensen op de fiets van en naar het openbaar vervoer. De OV-fiets is daar ideaal voor”.

“Pashouders kunnen nu OV-fietsen huren in alle grote en middelgrote steden met een station.”

Lees verder: 3 OV-fiets in vogelvlucht