1. De OV-fiets formule

Snel & gemakkelijk
De OV-fiets is de snelle en gemakkelijke huurfiets in het openbaar vervoer. Deze blauwe fiets is zonder rompslomp te huur op ongeveer honderd locaties, vooral bij NS-stations. Een OV-fiets huren kan binnen een minuut, want tijdrovende handelingen zijn geautomatiseerd. Op vertoon van een geschikt gemaakte NS-kaart, een aparte OV-fietspas, een Mobilty Card of uiteindelijk de nieuwe OV-chipkaart, krijgen pashouders een of twee OV-fietsen mee om hun reis flexibel te vervolgen. Ze hoeven dus geen legitimatie te tonen, geen contract in te vullen en geen borg te betalen. De OV-fiets is een robuuste en fris uitziende fiets met een eigen uitstraling, geschikt voor dames en heren. Het betalen gaat snel en gemakkelijk: achteraf per automatische incasso. Het tarief is te vergelijken met een busretourtje. De OV-fiets is de snelst groeiende vorm van openbaar vervoer. Hij geeft pashouders de vrijheid om te gaan en te staan waar ze willen. Met de OV-fiets heb je overal een fiets.

Efficiënt ruimtegebruik
Initiatiefnemer ProRail heeft er baat bij dat het spoor zo goed mogelijk wordt benut en dat dus zoveel mogelijk mensen met de trein reizen. De OV-fiets maakt het laatste stukje ná de trein en daarmee de hele reis aantrekkelijker. OV-fietsen verwisselen vaak van ‘baasje’ en staan maar kort stil op het station. Bovendien kunnen identieke OV-fietsen dichter op elkaar worden gestald. De collectieve OV-fiets springt dus efficiënter om met de schaarse ruimte bij stations dan de individuele privé-fiets.

Landelijke formule
De OV-fiets is een landelijke formule van ProRail, ontwikkeld in samenwerking met de Fietsersbond, NS en de gemeente Utrecht. Het ministerie van Verkeer en Waterstaat en Stichting DOEN (een van de goede doelen van de Postcode Loterij) steunen het initiatief. ProRail heeft de exploitatie voor enkele jaren uitbesteed aan de Stichting OV-fiets. Die draagt zorg voor verdere groei en een rendabele exploitatie. ProRail onderzoekt of het verstandig is te zijner tijd een marktpartij in te schakelen voor de exploitatie.

“Een OV-fiets huren is net zo gemakkelijk als een kroket trekken.”

Lees verder: 2 Drijfveren voor OV-fiets